Odpowiednio naostrzone krawędzie nart (lub snowboardu) zapewniają Ci właściwą kontrolę nad sprzętem na stoku. Dotyczy to zwłaszcza stoków twardych, częściowo oblodzonych, ale też tych ze sztucznym śniegiem. Narty taliowane najczęściej ostrzy się tak, by osiągnąć kąt boczny krawędzi 88˚ przy jednoczesnym podniesieniu kąta od strony ślizgu o 0,5˚. W serwisie nart Ski-Bike oferujemy jednak ostrzenie na dowolny kąt w zakresie od 90˚ do 85˚ oraz od 0˚ do 2˚ od strony ślizgu. Wybór kąta ostrzenia uzależniony jest od zaleceń producenta i od potrzeb klienta. Należy przy tym pamiętać, że im bardziej zaostrzona krawędź, tym bardziej jest podatna na wywijanie się i w związku z tym – szybkie tępienie (zwłaszcza na twardszych i oblodzonych stokach). W serwisie nart Ski-Bike wykorzystujemy do ostrzenia krawędzi jedynie ręcznych, sportowych (używanych do przygotowywania i serwisowania nart zawodników) kątowników stałych (bez osobnych nastaw). Dzięki temu możemy zagwarantować stałość kąta naostrzenia na całej długości deski. Zaletą ostrzenia ręcznego jest też zwiększenie żywotności desek – serwisant spiłowuje 10 razy mniej materiału z krawędzi niż maszyna, dzięki czemu możliwe jest dłuższe używanie nart i snowboardów oraz poddawanie ich większej ilości zabiegów ostrzenia krawędzi.